بعد از سرماخوردگی، پوسیدگی دندان دومین مشکل شایع انسانها در سراسر جهان است. اگر این پوسیدگی کنترل و درمان نشود، کم کم باعث بروز درد، ناراحتی، از دست رفتن دندان و حتی گاهی آسیب به بافت لثه و استخوان میشود. حدود یک چهارم کودکان 2 تا 5 ساله و نیمی از کودکان بین 12 تا 15 ساله در جامعه با این مشکل دست و پنجه نرم میکنند. بزرگسالان نیز با افزایش سن، بیشتر احتمال دارد با پوسیدگی روبرو شوند.
تنها راه درمان دندانهای شیری که بهدلیل پوسیدگیهای شدید دچار آبسه شدهاند، کشیدن دندان است. دندانهای دائمی نیز که بهدلیل عدم توجه و رعایت بهداشت بهشدت پوسیدهاند، به طوریکه حتی از طریق عصبکشی نیز قابل درمان نیستند چارهای جزء کشیدن دندان نخواهد بود. بعد از اینکه دندانپزشک دندان آسیبدیده را میکشد فضای خالی دندان موجب میشود دندانهای دیگر نیز جابهجا شوند. پوسیدگی دندان یکی از مشکلات شایع دهان و دندان است که با رعایت اصول بهداشتی و تغییر سبک زندگی میتوان از بروز آن جلوگیری کرد.
البته به یاد داشته باشید که فلوراید تراپی نمیتواند برای پوسیدگیهای عمیقتر اثرگذار باشد. پوسیدگی دندان یکی از اختلالات مزمنی است که افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار میدهد. زمانی که پوسیدگی دندان در سطح خارجی مینای دندان باشد معمولا باعث بروز درد یا علائم خاصی نمیشود. در این مقاله به بررسی روشهای مختلف درمان پوسیدگی دندان میپردازیم و شما را با راهکارهایی آشنا میکنیم که میتواند سلامت دندانهایتان را بهبود بخشد.
در غیر این صورت، دندان به دمینرالیزاسیون ادامه میدهد که منجر به ایجاد حفرههای دندانی میشود. ویتامین C به تولید کلاژن، که پروتئین اصلی در ساختار بافتهای همبند است، کمک میکند. کمبود این ویتامین باعث ضعیف شدن لثهها، تحلیل رفتن آنها و در نهایت قرارگیری بیشتر ریشه های دندان در معرض محیط دهان میشود. ویتامین D به جذب کلسیم و فسفر در بدن کمک میکند که این دو ماده معدنی نقش کلیدی در ساختار و استحکام دندانها دارند. کمبود این ویتامین، منجر به کاهش جذب کلسیم شده که در نهایت سبب ضعیف شدن دندانها میشود. کمبود این ویتامین باعث میشود که لثهها ضعیف شده و احتمال بروز بیماریهای لثهای که خود به پوسیدگی دندان منجر میشوند، افزایش یابد.
علت پوسیدگی دندان از کنار لثه ، مشابه همان عواملی است که سایر پوسیدگیهای دندان را ایجاد میکنند. درمان های طب سنتی پوسیدگی دندان، هنوز به صورت علمی تایید نشدهاند و نمیتوان از آنها برای رفع مشکلات پیشرفته و جدی دندان استفاده کرد. با این حال، برخی از این روشها میتوانند برای تسکین درد یا رفع پلاک و پوسیدگیهای خفیف استفاده شوند. فلوراید تراپی یک روش کم تهاجمی برای مدیریت پوسیدگی دندان و جلوگیری از تشدید پوسیدگی است. فلوراید، یک ماده معدنی است که نقش بسیار مهمی در افزایش استحکام مینای دندان ایفا میکند.
میزان فلوراید موجود در درمانهای حرفهای دندانپزشکی بسیار بیشتر از فلوراید موجود در خمیردندانهای موجود در داروخانهها و یا آبهای آشامیدنی معمولی است. بسیاری از افراد بر این باور هستند که پوسیدگی دندان موجب ایجاد سردرد میشود، با این حال باید بگوییم ارتباط میان سردرد با مشکلات دندانی، انکارناپذیر است. اما این موضوع غالبا در رابطه با مشکلات مشخص دندانی ایجاد میشود مانند میگرن و دندان قروچه. وارد شدن ضربه به دندانها و همینطور لثهها دلیل اصلی لق شدن دندان و کنده شدن آن میشود که غالبا خونریزی و درد بسیاری هم دارد.
بسیار مهم است که پس از مصرف غذاهای شیرین دندان خود را بشویید و یا از خوردن نوشیدنی های اسیدی مانند نوشابه تا جای ممکن پرهیز کنید. دلایل اصلی که باعث پوسیدگی دندان میشود را میتوان موارد زیر در نظر گرفت. همانطور که گفته شد پوسیدگی دندان در اثر وجود پلاک های دندانی و تولید اسید توسط باکتری ها ایجاد می شود.
برای جایگزین دندان از دست رفته نیز از روشهایی مانند ایمپلنت یا پروتزهای دندانی استفاده میشود. برای انجام ایمپلنت میتوانید به دندانپزشکی آنیسا که بهترین مرکز ایمپلنت در شریعتی تهران میباشد، مراجعه نمایید. برای شروع، ابتدا باید محل پوسیدگی تراشیده شود سپس مواد رنگی مخصوص پرکردن دندان روی قسمت تراشیدهشده قرار میگیرد تا سلامت و زیبایی طبیعی دندان بهحالت اول خود بازگردد. این مساله موجب سست شدن و تحلیل مینای دندان ها می شود که می تواند باعث درد و سایر علائم دیگری در ما شود. از این رو، مساله پوسیدگی، مهمترین و شایعترین علل مراجعه به کلینیک های دندانپزشکی است.
بسته به وخامت وضعیت دندان خراب، دندانپزشک درمانهایی را برای بیمار تجویز میکند. مانند سایر خرابیها، حفرههای دندان عقل هم باید پیش از بدتر شدن و ایجاد سایر مشکلات دندانی پیچیده درمان شوند. این دندانها معمولا باید کشیده شوند، حتی اگر مشکلی در دهان ایجاد نکنند. این پوسیدگی بین دندانهای جلو رخ میدهد، بدون اینکه لبهها (سطحی که برای گاز زدن به کار میرود) را درگیر کند. ممکن است در ابتدا که دندان شروع به پوسیده شدن میکند، علائم و نشانه خاصی نداشته باشد. اگر به دنبال پاسخ این هستید که از کجا بفهمیم که دندانهایمان در حال پوسیدگی هستند؟ با ما همراه باشید.
درمان پوسیدگی دندان در طب سنتی با تمرکز بر تقویت دندانها و کاهش فعالیت باکتریهای مضر انجام میشود. استفاده از روغن نارگیل یا کنجد برای کشیدن روغن (Oil Pulling) به کاهش باکتریها و تقویت لثهها کمک میکند. همچنین، میتوان از پودر میخک یا جوش شیرین برای تمیز کردن دندانها استفاده کرد، زیرا خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارند. مصرف مواد غذایی سرشار از کلسیم مانند شیر و بادام نیز برای تقویت مینای دندان توصیه میشود.
پوسیدگی دندان زمانی اتفاق می افتد که باکتریها در دهان فعالیت کرده و لایه ای چسبنده در سطح دندان به نام پلاک تشکیل می دهند. این لایه پلاک به مرور زمان باعث از بین رفتن مینا و نفوذ باکتریها به داخل میشود و پوسیدگی ایجاد می کند. در کودکان پوسیدگی دندان به دلیل خوردن زیاد شیرینی جات شایع است به همین علت از سنین پایین باید مراقب بهداشت دهان و دندان آنها باشید. در نهایت، عوارض پوسیدگی دندان از جمله درد، حساسیت، عفونت، و تغییرات ساختاری در دهان را برجسته کرده و اهمیت پیشگیری و درمان این مشکل را تاکید کردیم. بدیهی است که بهتر است همواره با دندانپزشک مشورت کنید و مراقبتهای منظم دهانی خود را ادامه دهید تا سلامت دهان و دندان خود را حفظ کنید. در سطح دو، پوسیدگی از مینای دندان عبور کرده و به عاج دندان (لایه زیرین مینا) رسیده است.
پس از مراجعه به کلینیک و تشخیص پوسیدگی دندان باید آن را درمان کرد. دندانپزشک روشهای متعددی را برای ترمیم و درمان پوسیدگی دندان، باتوجه به وضعیت بیمار ارائه میدهد. پوسیدگی دندان (tooth decay) یکی از مشکلات سلامت دندان بوده که ممکن است در هر سنی بروز یابد. پوسیدگی دندان در هر سنی، از کودکی، نوجوانی یا بزرگسالی میتواند برای هر فردی رخ دهد. این مشکل که در اصطلاح به آن خرابی دندان نیز گفته میشود، معمولاً با درد و عفونت همراه است و در صورت بیتوجهی به بهداشت دهان و دندان، بروز پیدا میکند.
طی این روش دندانپزشک بافت عفونی در ریشه دندان را برداشته (بافت نرم شامل عروق عصبی و خونی است) و داخل ریشه را تمیز میکند. اولین گام درمان پوسیدگی دندان، مراجعه به دندانپزشک و شرح علائمی است که باعث ایجاد حساسیت یا درد در دندانهایتان شدهاند. در کنار درمانهای حرفهای دندانپزشکی، برخی از روشهای خانگی میتوانند به تقویت دندانها و جلوگیری از پوسیدگی کمک کنند. در این بخش، به 7 روش درمان پوسیدگی دندان در خانه ساده برای بهبود وضعیت و پیشگیری از پوسیدگی دندان اشاره خواهیم کرد که میتوانید به راحتی در روتین روزانهتان بگنجانید. در این روش، دندانپزشک با استفاده از ابزار خاصی دندان را از فک خارج میکند.
پوسیدگی دندان، به تخریب سطح دندان (مینای دندان) با اسید تولید شده توسط باکتریها گفته میشود. روکشهای دندانی پروتزهایی به شکل دندان هستند که بر روی دندان پوسیده قرار میگیرند. این روش برای حفرههای بزرگ و دندانهای به شدت آسیبدیده مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، برای قرارگیری روکش باید حداقل 2 میلیمتر از دندان باقی مانده باشد. اگر دندان بیشتر از این آسیب دیده باشد، تنها راهحل، کشیدن دندان خواهد بود. اما اگر روند پوسیدگی دندان ادامه یابد، مواد معدنی بیشتری از بین می رود.
هنگامی که پوسیدگی دندان مینای دندان را فرسایش میدهد، حفرهها شروع به تشکیل میکنند. آمار پوسیدگی دندانها در کودکان ایرانی هم بسیار بالا است و طبق آمارهای موجود، بیش از ۸۰ درصد کودکان ۵ تا ۶ ساله حداقل ۵ دندان شیری پوسیده، پرشده یا کشیدهشده دارند. کارشناسان، ناآگاهی و آمورشندیدگی خانوادهها را یکی از دلایل عمده آمار بالای پوسیدگی دندان در کشور به خصوص در کودکان عنوان میکنند.
برای مشاوره و اطلاعات بیشتر با بهترین متخصص و مرکز عصب کشی دندان در پاسداران تهران کلیلک کنید. این که چگونه پوسیدگی تشخیص داده می شود به این بستگی دارد که کدام بخش از دندان آسیب دیده است . در قسمت خارجی دندان ها، پوسیدگی خارجی ممکن است به صورت سوراخ ها و یا تراشه های عمیق باشد. پوسیدگی که بر روی ریشه های یک دندان تاثیر می گذارد را می توان با اشعه ایکس مشاهده کرد زیرا طول ریشه های دندان کوتاه هر آنچه که لازم است تا از ایمپلنت all on 4 بدانید شده و نوک ریشه ها نیز مسطح و پهن می شوند. در عکسبرداری با اشعه ایکس، نقطه های سیاهی بر روی دندانها دیده می شود که نشانه پوسیدگی داخلی دندان است، یعنی محلی که بافت داخلی وجود ندارد. درد خفیف دندان تا یک الی دو روز بعد از ترمیم پوسیدگیهای دندان طبیعی است.
در ادامه چند مورد از راهکارهای طب سنتی برای درمان پوسیدگی دندان را معرفی کردهایم. واقعیت امر این است که درمان پوسیدگی دندان به شدت آن بستگی دارد و بسته به شدت آن روشهای مختلفی برای درمان وجود دارند. در ادامه روشهای مختلف درمان پوسیدگی دندان جلو و عقب را معرفی کردهایم.
پس از آن عفونت از نواحی دهان، فک و گردن، به مغز، جریان خون و سایر اعضای بدن سرایت کرده و گسترش مییابد. اگر حفرهای در دندان شما تشکیل شده است، باید به دندانپزشک مراجعه کنید. مهم این است که بر اساس شدت پوسیدگی، درمان مناسب را انتخاب و دنبال کنید. دلیل این موضوع این است که برخی از غذاها به طور طبیعی حاوی شکر هستند. شکر به طور طبیعی در میوهها و عسل و همچنین در کشمش، سیب و زردآلو نیز یافت میشود.
همچنین فرد باید به طور مرتب برای معاینه به دندانپزشک خود مراجعه کند تا از پوسیدگی جلوگیری کند. دندانپزشک همچنین ممکن است دارو را در دندان برای خلاصشدن از شر هر گونه باکتری قرار دهد. سپس دندانپزشک کانالهای ریشه را با یک ماده لاستیک مانند پر میکند و یک تاج یا پرکننده روی دندان قرار میدهد تا آن را ترمیم و تقویت کند. در مرحله اول، ممکن است متوجه لکههای کوچک، سفید و گچی روی دندان خود شوید. التهاب و عفونت لثه و استخوان باعث تخریب بافتها شده و منجر به تحلیل رفتن لثه و استخوان فک می شود.
وقتی ما غذاهای شیرین یا نشاسته دار مصرف می کنیم، باکتری های موجود در پلاک، این مواد را تجزیه کرده و اسید تولید می کنند. این اسیدها به تدریج مینای دندان، که لایه سخت و محافظ بیرونی دندان است، را مورد تخریب قرار می دهند و باعث می شوند که مینای دندان تضعیف شود. با این وضعیت حفرههای کوچک میکروسکوپی به نام “دکلسیفیکاسیون” ایجاد خواهد شد.
خدمات ما شامل ایمپلنت دندان در تهران و لمینت دندان در تهران و همینطور پیوند استخوان برای ایمپلنت و سایر درمان های دندانپزشکی می باشد. به این معنی که پوسیدگی از مینای دندان به لایههای عمیقتر دندان نفوذ کرده است. در نهایت اگر آسیب زیاد باشد با روکش دندان، اقدام به ترمیم دندان عصب کی شده میکند. مواد پرکنندهای که در ترمیم دندان استفاده میشود، اغلب شامل موادی مانند آمالگام (Amalgam)، کامپوزیت (Composite) یا سرامیک (Ceramic) است.
پوسیدگی دندان تنها در دوره نوجوانی، بزرگسالی یا پیری دیده نمیشود؛ بلکه در کودکان نیز ممکن است رخ دهد. حفرههای دندان در کودکان زیر ۶ سال به عنوان “پوسیدگی زودرس دوران کودکی” شناخته میشوند. دندانپزشکان معمولاً با نگاه کردن به دندان های شما و بررسی آنها با ابزار، پوسیدگی و حفره های دندان را پیدا می کنند. دندانپزشک شما همچنین از شما می پرسد که آیا علائمی دارید یا خیر؟ گاهی ممکن است نیاز به عکس برداری از دندان داشته باشید. به عبارتی مشابه کلاس ۳ به این شرط که پوسیدگی به نوک دندان رسیده باشد. در این مرحله، حفرهها روی سطوح بین دندانهای آسیاب و پره مولر ایجاد میشوند و با چشم قابل مشاهده نیستند.
اگر پوسیدگی همچنان درمان نشود، باکتری ها می توانند به مغز دندان (پالپ)، که شامل اعصاب و رگ های خونی است، نفوذ کنند. در این مرحله، ممکن است عفونت شدید و درد شدیدی ایجاد شود که نیاز به درمان های پیچیده تر مانند درمان ریشه (عصبکشی) دارد. اگر حتی در این مرحله نیز درمان صورت نگیرد، عفونت می تواند به بافت های اطراف گسترش یابد و منجر به آبسه یا از دست دادن دندان شود.
در نهایت، باکتریها، مواد غذایی و اسید تولید شده توسط آنها با بزاق ترکیب میشوند و پلاکهای دندانی را شکل میدهند که به دندانها چسبیده میشوند. اسید تولید شده توسط باکتریها باعث تجزیه پلاکها میشود و منجر به ایجاد حفرههای روی دندانها میشود که اکثر افراد آن را به عنوان کرمخوردگی و پوسیدگی شناخته میکنند. ارتودنسی دندان کودکان چیست؟ پوسیدگی دندان یکی از رایجترین مشکلات مربوط به دندان است که به تخریب تدریجی ساختار دندانها منجر میشود. این فرایند به دلیل فعالیت باکتریهای موجود در پلاک دندانی که بر روی سطح دندانها تجمع مییابد، اتفاق میافتد. این باکتریها از قندها و کربوهیدراتهای موجود در مواد غذایی تغذیه میکنند و در نتیجه اسید تولید میکنند. این اسیدها به مرور زمان مینای دندان را حل کرده و منجر به ایجاد حفرهها و پوسیدگیهای دندانی میشوند.
اما گاهی طی پروسه خارج کردن پوسیدگی و پر کردن دندان، بخشهایی از دندان که سالم هستند نیز از بین میروند. به همین خاطر برخی از دندانپزشکان، از روشی جایگزین و جدید به نام اوزون تراپی برای مدیریت پوسیدگی دندان استفاده میکنند. پر کردن دندان معمولاً در یک جلسه انجام میشود، اما درمانهای پیچیدهتر مانند عصبکشی یا ایمپلنت ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشد. تکنولوژیهای پیشرفته و مواد بیحسی امروزی، فرآیند درمان پوسیدگی دندان را بسیار راحتتر از گذشته کردهاند. خیلی نرمتر از مینای دندان شماست؛ بنابراین، هنگامی که پلاکها و باکتریها به این لایه میرسند، حفرهها سریعتر تشکیل میشوند.
پوسیدگی دندان بهطور مستقیم ارثی نیست، اما عوامل ژنتیکی میتوانند بر احتمال ایجاد آن تأثیر بگذارند. برای مثال، شکل و ساختار دندانها، تراکم مینای دندان، میزان تولید بزاق و ترکیب آن میتوانند از طریق ژنتیک تعیین شوند و بر مقاومت دندانها در برابر پوسیدگی اثر بگذارند. با این حال، عادات بهداشتی، رژیم غذایی و مراقبتهای دهانی نقش اصلی را در پیشگیری از پوسیدگی ایفا میکنند.
علاوه بر مسواک زدن، تغذیه هم نقش حیاتیای در سلامتی دندانها ایفا میکند. غذاها و نوشیدنیهایی که شکر، نشاسته و اسید زیادی دارند میتوانند مینای دندان را از بین ببرند. در ادامه با بررسی مشکل پوسیدگی دندان، علائم بروز آن، انواع پوسیدگی و روشهای درمان و پیشگیری آن همراه ما باشید. طی اوزون تراپی، باکتریهایی که باعث پوسیدگی دندان میشوند از بین میروند. هنگامی که باکتریها از بین رفتند، دندانپزشک توصیه میکند که چندین ماه به دندان فرصت دهید تا خود به خود بهبود یابد.
در برخی موارد، اگر آسیب به پالپ غیرقابل بازگشت باشد، کشیدن دندان ضرورت پیدا میکند. دندانپزشک میتواند از فلوراید به شکلهای مختلف برای جلوگیری و حتی ترمیم آسیبهای ناشی از پوسیدگی استفاده کند. در این حالت چون پوسیدگیها به عصب دندان رسیده است در نتیجه دندان بهشدت آسیبدیده و یا عفونی میشود. در چنین مواردی بهجزء کشیدن دندان تنها یک راه دیگر و آن هم عصبکشی باقی میماند. برای شروع، ابتدا دندانپزشک قسمت پوسیده پالپ دندان را پاک میکند سپس با تجویز دارو عفونت کانال ریشه را درمان میکند. بعد از اینکه داخل دندان سلامتی خود را دوباره بازیافت دندانپزشک قسمت تراشیده مغز دندان را با مواد مخصوص دندانی پر کرده و بهطور کامل دندان را درمان میکند.
در زمان ارتودنسی ثابت به دلیل وجود براکتها، تمیز کردن و مسواک زدن دندانها کمی سختتر میشوند و اهمیتشان نیز به مراتب بیشتر از قبل خواهد شد. به همین دلیل بسیاری از افراد با عدم نگهداری درست از دندانها و همینطور مسواک زدنشان در دوران ارتودنسی ثابت یا متحرک دچار پوسیدگی دندان میشوند. فرآیند درمان در زمان داشتن ارتودنسی کمی سختتر از حالت عادی خواهد بود. پوسیدگی ثانویه، دقیقا همان مرحله حاد و شدید پوسیدگی دندان است که به عصب و ریشههای دندانها رسیده و به درمان سریعتری نیاز دارد. طبیعی است که با مراقبتهای لازم میتوان از تبدیل پوسیدگی اولیه به ثانویه جلوگیری کرد. پوسیدگی دندان عقل به مراتب بیشتر از چیزی که فکرش را کنید اهمیت دارد.
بریس های فلزی یا غیر فلزی برای درمان ارتودنسی روی دندان نصب و محکم می شود بنابرین با گذشت زمان ممکن است باعث فشار به دندان و یا ایجاد پوسیدگی شود. در این مرحله، حفرهها بر روی سطح بین دندانهای آسیاب و پرهمولر به وجود می آیند که قابل مشاهده با چشم نیستند. این وضعیت زمانی رخ می دهد که لایه بیرونی دندان (مینا) که سفید، بسیار سفت و سخت است توسط اسیدها در نتیجه فعالیت مخرب باکتری ها آسیب جدی می بیند. در برخی از شرایط، بعد از فرآیند عصبکشی، بهبودی بهطور کامل انجام نمیشود و عفونت، مجددا شکل میگیرد. این موضوع زمانی رخ میدهد که عفونت اولیه، بهطور کامل تخلیه نشده باشد. در چنین شرایط و زمانی که دندان بشکند یا شل شود، احتمال عصبکشی مجددا وجود خواهد داشت.
پس از تعیین کلاس پوسیدگی، دندانپزشک روش درمان و ترمیم مناسبتر را با توجه به شدت و گستردگی پوسیدگی انتخاب میکند. بیشترین میزان پوسیدگی دندان در کودکانی دیده شد که وضعیت اقتصادی اجتماعی ضعیفی داشتند و کسانی که نوشیدنی یا غذاهای شیرین زیاد مصرف می کردند. در پژوهشی دیگر که اخیرا منتشر شده است، ارتباط حائز اهمیتی بین پوسیدگی دندان و تغذیه از شیر مادر پس از ۲۴ ماهگی در کودکان دیده نشد. این تحقیقات در مناطقی صورت گرفت که آب آشامیدنی شان حاوی فلوراید افزوده بود. به هر گونه تغییری در فاصله بین دندانها و همچنین درد و ظاهر غیر معمول دندانها و لثه ها توجه کنید زیرا ممکن است نشان دهنده علائم اولیه پوسیدگیهای دندانی باشند.
اگر میخواهید دندانهای سالمتری داشته باشید، ادامه مقاله را از دست ندهید. اگر این فرآیند متوقف نشود و بهداشت دهان و دندان رعایت نشود، این حفره های کوچک به مرور زمان بزرگ تر شده و به لایه های عمیق تر دندان نفوذ می کنند. در مرحله بعدی، پوسیدگی به عاج دندان، که لایه زیرین مینا و حساس تر است، گسترش می یابد. این مرحله معمولاً با درد و حساسیت به غذاها و نوشیدنی های سرد، گرم یا شیرین همراه است. بطور خلاصه، روشهای پیشگیرانه و درمانهای غیرتهاجمی میتوانند به حفظ دندانها در مراحل اولیه پوسیدگی کمک کنند و از گسترش آسیبها جلوگیری کنند.
این مقاله را بخوانید تا با تعریف، علل، علائم، درمان، روش متوقف کردن و نحوه تقویت دندان پوسیده آشنا شوید. برای درمانهای پیچیدهتر مثل عصبکشی یا پر کردن با مواد خاص مانند کامپوزیت یا سرامیک، هزینهها میتواند بیشتر باشد. در مواردی که پوسیدگی دندان به شدت پیشرفت کرده باشد، ممکن است نیاز به کشیدن دندان یا حتی ایمپلنت باشد.
پوسیدگی می توانند باعث آسیب رسیدن طولانی مدت به دندان های دائمی شوند . اما در دندان اولیه یا دندان های کودک ، پوسیدگی یک بخش طبیعی از فرآیند توسعه و رشد دندان است . زمانی که یک کودک رشد می کند، ریشه های دندان کودک تحت فشار قرار می گیرند تا راهی برای رشد دندان های دائمی پیدا کنند. در حین پرکردن یا عصب کشی دندان توسط دندانپزشک، شما تحت تاثیر داروی بیحسی هیچ دردی احساس نمیکنید. برای اینکار، دندانپزشک ابتدا دندان را قبل از برداشتن پالپ بیحس میکند. قرار گرقتن بریس های ارتودنسی روی دندان در طولانی مدت نیاز به مراقبت دارد.
دندانپزشک پس از تشخیص، با استفاده از روشهایی مانند پر کردن، روکش کردن و درمان ریشه نسبت به رفع پوسیدگی اقدامات لازم را انجام میدهد. دندانپزشک پس از معاینهی دندانهایتان میتواند پوسیدگی آنها را تشخیص دهد. در صورتی که پوسیدگی قابل مشاهده نباشد هم ممکن است با یک عکس رادیولوژی از دندان که به آن OPG گفته میشود نسبت به تشخیص پوسیدگی دندان اقدام کند.
در ادامه دکتر الهام غفاری درباره دلایل و روش های درمانی این عارضه توضیحاتی ارائه خواهند داد. خمیردندانهای حاوی فلوراید به تقویت مینای دندان، ترمیم آسیبهای اولیه و کاهش فعالیت باکتریها کمک میکنند و بهترین گزینه برای پیشگیری از پوسیدگی هستند. علاوه بر فلوراید، وجود ترکیبات ضدباکتریایی مانند تریکلوزان یا کلرهگزیدین نیز میتواند در کاهش پلاک دندانی مؤثر باشد.
بهترین روش توقف پوسیدگی دندان، رعایت بهداشت دهان و دهان، مسواک زدن مرتب و استفاده از نخ دندان به صورت روزمره است. علاوه بر این موارد، مراجعه منظم به دندانپزشک و معاینهی دندانها هم جزو نکات ضروری به شمار میروند. این مشکل میتواند باعث خالی شدن دندان، ایجاد درد در دندانها و در موارد شدیدتر عفونت لثه شود. توجه داشته باشید لزوما این لکه های سفید را با چشم نمیتوانید ببینید. به این صورت که قند و ذرات غذا را از دهان می شوید و حالت اسیدی دهان را خنثی می کند. همچنین به دلیل داشتن مقدار مواد معدنی، تا حدی میتواند مواد معدنی از دست رفته از دندان را برگرداند.
در این مقاله از کلینیک دندانپزشکی شبانه روزی تاج، به تمامی این سوالات و بسیاری دیگر پاسخ خواهیم داد. بیایید نگاهی دقیقتر به روند پوسیدگی دندان راههای درمان آن بیندازیم. هر ایرانی حداقل ۶ دندان پوسیده در دهان خود دارد و کارشناسان میگویند ناآگاهی، یکی از دلایل بالا بودن آمار پوسیدگی دندان در ایران است. پژوهشها نشان میدهند تغذیه با شیر مادر تا دوازده ماهگی، میتواند تا حدی دندانها را در مقابل پوسیدگی مقاوم سازد. پادتنها (آنتی بادیها) موجود در شیر مادر میتوانند به کاهش رشد باکتریهای دهان (استرپتوکوک موتانس) کمک کنند. لاکتوفرین (پروتئین موجود در شیر مادر) نیز این باکتریها را از بین میبرد.
اگر اصول بهداشتی دهان و دندان را به خوبی رعایت نمیکنید، ممکن است در آینده با این مشکل روبهرو شوید. در واقع، در ابتدا لایههای سطحی دندان پوسیده میشوند و در صورت عدم توجه و اقدام برای درمان، این پوسیدگی کل دندان را دربرمیگیرد. ویتامین K به تولید پروتئینهایی که در فرایند معدنی شدن دندانها و تقویت استخوانهای پیرامون دندانها نقش دارند، کمک میکند. کمبود این ویتامین ممکن است باعث تضعیف استخوانهای فک و دندانها شده و خطر پوسیدگی دندانها را افزایش دهد.
همهی افراد در معرض خطر پوسیدگی دندان هستند اما برخی افراد به دلایلی که در ادامه گفته میشود، آسیبپذیری بیشتری دارند. اما اگر قصد دارید پوسیدگی دندان جلو را برطرف کنید، بهتر است از کامپوزیت برای پر کردن دندان استفاده کنید. بیایید نگاهی به چند نکته کلیدی برای حفظ سلامت دندانها بیندازیم و چگونه میتوانید پوسیدگی دندان را بهطور مؤثر پیشگیری کنید. پر کردن دندان در اغلب موارد تنها نیاز به یک جلسه دندانپزشکی دارد و پس از آن، شما میتوانید به فعالیتهای روزمره خود ادامه دهید. از مزایای این روش میتوان به ترمیم سریع و بهبود عملکرد دندان اشاره کرد.
{بسته به میزان و عمق پوسیدگی درمانهای مختلفی برای برطرف کردن پوسیدگیها وجود دارد. این پوسیدگی در سطح بالایی دندانها، چه در لبههای انسیزال (۴ دندان قدامی بالا و پایین) و چه در نوک دندانهای عقبی دیده میشود. بله، پوسیدگی شدید میتواند ساختار دندان را تضعیف کرده و باعث لق شدن آن شود. پوسیدگیها میتوانند تمام لایههای دندان شما را تحتتأثیر قرار دهند. با از دست دادن دندان، حدود ۲۵ درصد از استخوان فک در سال اول تحلیل می رود.
این ماده محافظت بیشتری در برابر حملات اسیدی ناشی از باکتریها و قندها ایجاد میکند و طول عمر دندانها را افزایش میدهد. پوسیدگی دندان یکی از مشکلات شایع در دندانهاست که به دلیل فعالیت باکتریها و تولید اسید در دهان ایجاد میشود. این اسید به تدریج مینای دندان را فرسایش میدهد و موجب تخریب آن میشود. اگر پوسیدگی به عمق گسترش یافته باشد طوری که باعث عفونت پالپ یا مغز دندان شده باشد، ممکن است نیاز به عضب کشی یا درمان ریشه دندان داشته باشید. در صورتی که پوسیدگی در سطح یا عمق دندانهای شما وجود داشته باشد، دندانپزشک ترمیم دندان (دندان پر کردن) را برایتان انجام میدهد. حالا که اطلاعات کاملی در مورد درمان پوسیدگی دندان دارید، وقت آن است که با دندانپزشک خود قرار ملاقاتی تنظیم کرده و سلامت دهان و دندانهایتان را تضمین کنید.
هر چه پوسیدگی در مراحل اولیهتر شناسایی شود، درمان آسانتر و کمهزینهتر خواهد بود. مراقبت منظم از دندانها و مراجعه به دندانپزشک به صورت دورهای میتواند از پیشرفت پوسیدگی و بروز عوارض جدیتر جلوگیری کند. پوسیدگی ریشه دندان یکی از انواع شایع پوسیدگی است که در ناحیه ریشه دندان، معمولاً در افراد مسنتر یا کسانی که دچار تحلیل لثه هستند، رخ میدهد. این نوع پوسیدگی زمانی اتفاق میافتد که ریشه دندان که فاقد مینای محافظ است، در معرض باکتریها و پلاکهای دندانی قرار میگیرد. پوسیدگی ریشه میتواند بهسرعت پیشرفت کند و باعث درد، حساسیت یا حتی از دست دادن دندان شود.